Meidän tehtävän annissa kehoitettiin pohtimaan, "millaisella johtamisella luodaan ihmisille ja organisaatioille edellytyksiä selviytyä digitalisaation aiheuttamast muutoksesta siten, että organisaatiot säilyttävät elinkelpoisuutensä ja ihmiset työelämän edellyttämän osaamisen".

Mielestäni muutosajan johtamisen tärkeä ensi askel on toteuttamisvaiheen aloittaminen, yhdessä henkilöstönsä kanssa. Se kuinka tavoitteet muutetaan käytäntöön, vieläpä niin, että niistä saadaan toimivat.

Johtajana tulee miettiä henkilöstön suoriutumista muutoksen keskellä. Haasteelliset tehtävät, vanhoista tavoista luopuminen sekä uuden oppiminen kuormittaa erityisesti siirtymävaiheessa olevaa henkilöstöä. Kuinka luoda tässä vaiheessa riittävästi tukea, miten rohkaista, innostaa ja ylläpitää jatkuvaa kehitystä, yhä haasteellisempien tehtävien puitteissa.

Se on tosi asia, että yksikään organisaatio ei tässä nykytilanteessa kestäisi jäädä paikoilleen!

Avainsanana ROHKEUS?

Jokaisen johtajan/esimiehen pitää tunnistaa olevansa myös muutosjohtaja. Ihmisten arvostaminen kaikkeen turvalliseen ja rutiiniin pitäisi saada murrettua. Työelämässä siihen tarvitaan juuri johtajan rohkeutta ja kykyä tuoda asiat julki niin, että kaikki uskaltavat heittäytyä muutoksen virtaan mukaan. Ilmiselvää kuitenkin on, että jokaisen ihmisen erilaisuus pitää myöskin ottaa huomioon, ja sen vuoksi toimintatavat eivät voi noudattaa yhtä suoraa viivaa missään vaiheessa, vaan kaikkien pitäisi olla valmiit ottamaan niin ylä- kuin alamäetkin huomioon. Epäonnistumisen riskejä työelämässä ei saisi koskaan pelätä.

Se että johtaja ottaa ensi askeleensa, ja kulkee rohkeasti edellä, antaa samalla hienot eväät myös henkilöstölleen. Se kuka näitä eväitä osaa ja pystyy hyödyntää parhaansa mukaan, on jokaisesta itsestään kiinni. Johtajana ei tule pelätä sitä pahoittaako joku mielensä vai ei, vaan hänen tulee antaa rakentavat ainesosat jokaiselle oman työnsä tekemiseen ja jokaisen tulee otta vastuu siitä, kuinka sen osaa työstää.

Rohkea johtaja turvaa yrityksensä, samoin kuin oman sekä henkilöstönsä kehityksen. Vastuun kantaminen sekä hankalien päätösten tekeminen pitäisi myös mielestäni olla itsestään selvyys kaikille, varsinkin tällä tasolla työskenteleville. Se että on rohkeus johtajana ottaa vastuu tekemisistään, eikä väistele asioita, vaan saattaa asiat viivyttelemättä loppuun ja panee samalla omalla toiminnallaan pisteen muutoksiin kuuluvalle turhalle vatvomiselle.

Tuo viimeinen lause äskettäin, osui ja upposi, ja on tullut omassa työelämässäni vastaan usein; tai oikeastaan sen puute. Ja tästä syystä pidän erityisen tärkeänä esimiehen, johtajuuden ammattitaitoa. Se onko hän ansainnut "titteliään" vai ei; siihen voi onneksi jokainen työntekijä tehdä oman johtapäätöksensä.

"Joku viisas on joskus sanonut,

että lahjakkaat työntekijät eivät jätä huonoja tai hyviä yrityksiä,

mutta he jättävät huonoja esimiehiä"

Johtajana, uskalla tehdä päätöksiä; vaikeitakin. Ole rohkea, kulje reippaasti eteenpäin, kääri hihat ja ryhdy töihin!

johtaja.jpg

 

-Sanna :)

Ja tässä vielä hyviä linkkejä, tutustukaa, lukekaa, opiskelkaa!!!

https://jamsabloggaa.wordpress.com/author/liehtuu/

http://verkostojohtaminen.fi/?page_id=65

https://oppohjolablogit.wordpress.com/tag/johtaja/

https://ek.fi/ajankohtaista/uutiset/2015/09/15/johtaja-riikka-heikinheimo-bloggaa-osaamista-uudistettava-lapi-elamankaaren/

http://www.toinenmielipide.fi/johtaja-puhu-eika-bloggaa/

http://www.hs.fi/ura/a1455686271169